09-02-2005
|
Малюнок №1
|
|
According to the world classification, there are three basic farm types in the Ukrainian agricultural sector:
- крупні ферми, що переважають в структурі сільського господарства США, Латинської Америки, Австралії і більшості країн з перехідною економікою; в Україні кількість сільськогосподарських підприємств складала у 2002 р. 11983, середня площа сільськогосподарських угідь - 1789 га.
- малі і середні ферми сімейного типу, інтегровані у світове сільське господарство, що переважають у структурі сільського господарства ЄС; в Україні цей тип тільки формується на основі 43 тис. селянських фермерських господарств із середнім розміром близько 65 га;
- традиційні підсобні сімейні господарства, яких у світі налічується близько 500 млн. В Україні налічується понад 17,6 млн. домогосподарств, в користування і володінні яких знаходиться 29% сільськогосподарських угідь країни. Земельні ділянки мають 62,4% домогосподарств, а у сільській місцевості - 98,7%. Середній розмір особистих селянських господарств в Україні складає 0,5 га; вони виробляють основну частку плодоовочевої продукції та картоплі, понад половину м'яса, молока та яєць.
Як правило, в країнах з перехідною економікою всі три типи співіснують, а кожний з них має як причини для існування і розширення, так і підстави для скорочення. У Литві, Болгарії та Естонії фермерські і особисті підсобні господарства разом володіють понад половиною сільськогосподарських угідь і користуються державною підтримкою, що надається урядами цих країн сільськогосподарським товаровиробникам.
І в Україні аграрна політика не повинна нехтувати інтересами жодної групи виробників, особливо господарств населення, які в останні роки виробляють понад 60% валової продукції сільського господарства і обробляють 29% (за даними 2002 р.) сільськогосподарських угідь (рис. 1).
В господарствах населення, що включають особисті селянські господарства, присадибні ділянки, колективні та індивідуальні сади і городи, зосереджено понад половини продукції рослинництва (52,4% у 2002 р.) і понад 70% продукції тваринництва (70,9% у 2002 р.) За даними 2002 р. переважна частина картоплі (98,6%), овочів та баштанних культур (85,9), плодів і ягід (85,5%) виробляється в господарствах населення. Господарства населення у 2002 р. забезпечили 16,6% від загальних обсягів виробництва насіння соняшнику і 26,2% загальних обсягів виробництва цукрових буряків.
В останні роки означилася тенденція до зростання виробництва зерна в господарствах населення, що раніше традиційно вироблялося переважно сільськогосподарськими підприємствами. Якщо у 1995 р. сільськогосподарські підприємства виробляли 92% загального обсягу виробництва зернових і зернобобових культур, то у 2003 р. їх частка у загальному виробництві скоротилася до 72%. Відповідні процеси проілюстровані на рис.2. У 2003 р. в господарствах населення вироблялося вже понад чверть (28%) від загальних обсягів виробництва зернових, у тому числі 26,2% пшениці і 38,3% виробництва кукурудзи на зерно.
Аналогічні зміни відбуваються у структурі виробництва продукції тваринництва. За даними 2002 р. в господарствах населення було зосереджено 54% поголів'я великої рогатої худоби, у тому числі 70,3% корів, 63,2% поголів'я свиней, 71,7% - птиці. У 2002 р. господарства населення виробили 72,9% м'яса, 75,5% молока, 55,9% яєць.
Не зважаючи на зростання ролі господарств населення, а переважно це особисті селянські господарства, у виробництві сільськогосподарської продукції, ці суб'єкти господарювання знаходяться у нерівних умовах державної підтримки. Корінь цієї проблеми лежить у площині аграрної ідеології, традиційно спрямованої на державну підтримку колишніх реформованих колективних господарств.
Порівняння ефективності особистих селянських господарств і сільськогосподарських підприємств
Оцінка ефективності виробництва потребує обчислення її собівартості і рентабельності реалізації. Офіційна статистика відповідних показників для ОСГ не визначає. Декілька досліджень були проведені у наукових установах на основі анкетних обстежень особистих селянських господарств у 2000 р., а їхні результати узагальнені академіком О.Онищенком .
Порівняння ОСГ і сільськогосподарських підприємств показало, що:
- в цей період в ОСГ виробництво сільськогосподарської продукції здійснюється з меншими (на 9%) витратами на умовну одиницю валової сільськогосподарської продукції, в тому числі в рослинництві - на 43,5%, і в тваринництві - на 4,5%;
- затрати на 1 га сільгоспугідь в ОСГ у 2000 р. перевищували відповідний показник сільгосппідприємств у 10.7 рази.
- валової сільськогосподарської продукції в розрахунку на одиницю земельної площі в ОСГ одержано в 11.7 рази більше, ніж в сільгосппідприємствах.
У таблиці 1 представлена собівартість виробництва основних видів сільськогосподарської продукції у 2000 р. в особистих селянських господарствах і сільськогосподарських підприємствах.
Таким чином, собівартість виробництва основних видів сільськогосподарської продукції у 2000 р. в ОСГ була нижчою на 10-60% (крім зернових і сіна багаторічних трав).
Ціни продажу сільськогосподарської продукції в усіх випадках досліджень, коли визначалися результати діяльності ОСГ, виявилися вищими від цін реалізації сільськогосподарських підприємств (у середньому у 2,5 рази у 1999 р.).
Виробляючи сільгосппродукцію з меншими затратами і реалізуючи за вищими цінами, господарства населення, мають вищі показники рентабельності по більшості видів продукції порівняно з сільгосппідприємствами. (табл.2.). Винятком є продукція зернових культур. Збитковими є виробництво ВРХ і свиней за умови реалізації їх у живій вазі, але в сільськогосподарських підприємствах збитковість цих видів продукції є у 2-4 рази більшою. Якщо ж м'ясо ВРХ і свиней реалізується забійною вагою, то цей вид діяльності в ОСГ є прибутковим.
Крім економічної ефективності, соціальна ефективність господарств населення зумовлена наступними чинниками:
- в умовах кризи і скорочення виробництва в сільгосппідприємствах господарства населення підтримали продовольчу безпеку в країні;
- самозайнятість в ОСГ знімає гостроту проблеми безробіття у сільській місцевості;
- доходи від ОСГ стали основним джерелом доходів сільських сімей.
Підготувала Тамара Осташко
|